Večer s nádechem exotiky

6. března 2016 v 21:23 | Death_angel |  Chuť zahraničních dobrot
Krásný nedělní večer přeji všem blogerům.
Do dnešního rána jsem trávila dvanácti-hodinovou noční směnou na mém teď už bývalém oddělení, bylo celkem zvláštní odsloužit si poslední směnu, sbalit si věci a za týden hurá pošupajdit na novou stanici, která se na naší porodnici bude otevírat. Mezi tím jsem se rozhodla si udělat týdenní prázdniny, volno a odpočinek, abych se srovnala a uzavřela jednu kapitolu mé práce a započala novou. Celkem se těším. Bohužel po noční mi nebylo souzeno si odpočinout, protože můj milovaný dnes k večeru odjížděl do sousední země za prací, kterou zde díky bohu získal. A při představě, že jsme se za celý víkend viděli pouze 10 hodin, mě opravdu vyhecovalo, abych nešla spát a užila si ho alespoň těch pár hodin, které nám byly dopřány. Po jeho odjezdu jsem uklidila celý byt a uvařila si opět vynikající thajskou polévku Tom Kha Gai, kterou jsem poprvé zaregistrovala v pořadu Čápi s mákem (opravdu se to takhle jmenuje), kde Dolly Buster připravovala tento skvost. Musím říct, že minulý týden jsem shlédla díl tohoto pořadu a dostala jsem na tu polévku takovou chuť, že jsem se dala do pátrání, co by v takové polévce mělo být a nemělo chybět. Samozřejmě, že v našich končinách ta polévka nikdy nebude taková, jako bychom nejspíše ochutnali v Thajsku, ale při dnešních možnostech není celkem velký problém si suroviny opatřit a některé malinko zaměnit a inprovizovat...

Verze mé Tom Kha Gai



Existuje milion článků, receptů a verzí na tuto výbornou a zdravou polévku, já jsem si přesto vybrala TENTOProtože recept pracuje se surovinami, tak abychom je mohli nahradit za originální, které se špatně shánějí, jako například galangal, kaffirové listy (limetové) a citronovou trávu (kterou jsem já prostě za živého boha nesehnala). Bohužel my na jihu zde nemáme žádnou tržnici jako mají štěstí například v Praze jako je Sapa, takže jsem sháněla a sháněla a povedlo se mi sehnat akorát kaffirové listy, galangal byl pro mě ryze nemožný úkol stejně jako citronela. V mnoha receptech právě kořen galangalu nahrazují zázvorem (totéž jsem udělala i já) a citronovou trávu jsem nahradila citronovým tymiánem.


Na této polévce se mi líbí, že je v ní vše čerstvé a je naprosto vynikající, mísí se v ní spousta chutí a dýchá na nás exotickou vůní a je neskutečně zdravá. Je příjemně pálivá a všech chutí je tam na můj vkus tak akorát. Čili do vývaru jsem přidala několik kaffirových listů, dvě červené chilli papričky zbavené semínek nakrájené na drobno, několik větviček citronového tymiánu, nastrouhaný zázvor na větší kousky. To se několik minut nechá projít varem, tomu poté přidáme kousky kuřecího masa z prsou a žampiony nakrájené na velmi tenké plátečky. Vzhledem k tomu, že mám polévku ráda hustější, dávám tam více masa a více žampionů než mi ukazuje recept, polévku jsem vylepšila navíc třema jarníma cibulkama i s tím zeleným, co jsem dříve odkrajovala. To vše se spolu provaří, a přilije se plechovka kokosového mléka a ochutí se šťávou z limetky a několika lžícemi rybí omáčky. Stejně jako Dolly tam přidávám speciální curry pastu určenou na tyto polévky, která již obsahuje mnoho surovin včetně citronely, galangalu a kafirových listů, dle mého názoru dá polévce hlavně krásnou barvu. Na závěr polévku zasypávám pěknou dávkou čerstvého koriandru (až na servírovaný talíř), na kterém jsem téměř závislá a mohla bych ho sypat kamkoliv. Dle receptu, který jsem přiložila odkazem, do polévky dávají rýžové nudle, které v originále myslím nejsou, čili raději dávám víc masa a hub.


Obě videa jsem našla na youtube.com a velmi mě inspirovaly, alespoň mi ukázaly, jak tuto polévku připravit


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Loretten Loretten | Web | 6. března 2016 v 22:13 | Reagovat

Panejo, koukám, že jsme to dneska měli s jídlem podobné :D ale tyhle exotické polévky  a ještě s trochou chilli a jsou prostě výborný! :3 ne že by obyč nudlová od mámy nebyla dobrá, ale tohle je pak ta pravá labužnická slast. Upřímně tě dost obdivuji, že tohle zvládáš uvařit, já jsem teprve takový kuchtík začátečník. :)

2 terezka66 terezka66 | Web | 6. března 2016 v 22:16 | Reagovat

zlatíčko, pro mě je to pouze odreagování od běžného stresu a tak :-) Já miluju vaření a zkoušení nových věcí, na výrobě makronek jsem se stala prakticky závislou, během tohoto týdne chci na ně udělat článek, peču je každý týden :D

3 Loretten Loretten | Web | 7. března 2016 v 11:12 | Reagovat

[2]: Tak to se budu neskutečně těšit! S tím odreagováním souhlasím. Když chci popustit páru, většinou to ksončí nějakými muffiny, koláčem...zkoušela jsem i raw dort, ale jako z cukrárny nebyl. Ty makronky chci 100% vyzkoušet příští neděli, tak jsem zvědavá jak se povedou. Třeba mi s nimi tvůj článek pomůže. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama