Makrónky na druhou

18. července 2013 v 19:19 | Death_angel |  Chuť zahraničních dobrot
Před nedávnou dobou, po prvním skoro neúspěšném pečení těhle francouzských laskonek, jsem se odhodlala a vyrazila znovu do boje vstříct tomu křehkému zázraku. Z prvního pečení jsem přesně věděla, kde nastala chyba a fakt jsem se snažila přesně dodržet recept tak jak jsem měla. A voala makronky se povedly, řekla bych o 100% lépe :-) Opět jsem je dělala podle tohoto receptu:




Potřebujeme:
  • 250 g mandlové moučky (buď se prodává mandlová mouka nebo se jemně rozemelou mandle)
  • 250 g moučkového cukru (upozorňuji, že jako dezert je to velmi sladké)
  • 200 g bílků (důležité!!! musí mít pokojovou teplotu)
  • 225 g pískového cukru
  • 75 ml vody
  • špetka soli
Na krém:
- krémů můžete vytvořit celou řadu od máslových, přes čokoládové, ze zakysané smetany, mascarpone, obyčejné marmelády a dalších jiných kombinací, které vás zrovna napadnou, já zvolila mascarpone s lesníma borůvkama
Postup:
  1. Smícháme jemnou mandlovou moučku s mandlovým cukrem. Já osobně jsem si obojí prosela přes sítko, abych budoucí těsto zbavila hrudek.
  2. Vejce, které mají pokojovou teplotu, si oddělíme žloutky od bílků a bílky si rozdělíme na dvě poloviny po 100 gramech.
  3. Do kastrůlku si připravíme pískový cukr s vodou, ze kterého nám vznikne sirup. Odborníci při výrobě tohoto sirupu používají teploměr, neboť sirup by měl dosáhnout 118°C. Ale já vařila podle Majklovo videa, takže jsem to tak nějak stejně jako on odhadla.
  4. První polovinu bílků (100 g) vyšleháme spolu se špetkou soli do tuhého sněhu a uvařený sirup do sněhu natříkrát vlijeme a šleháme do tuhé bílé a lesklé hmoty, která drží svůj tvar.
  5. Druhou polovinu bílků (100 g) přilijeme do suché směsy mandlové a cukrové moučky a zamícháme až vznikne hutná kaše. V této fázi přidáme potravinářské barvivo, aby byly makronky, hezky barevné. (Já osobně bohužel doma nenašla barviva, obarvila jsem je kakaem, které jsem přidala už k suché směsy cukru a rozemletých mandlí).
  6. Když směs sněhu se sirupem zchladne vysypeme ji k vzniklé kaši a opatrně promícháme, aby se všechny ingredience spojily a těsto zůstalo nadýchané a opatrně si naplníme sáček, kterým budeme na pečicí papír vstřikovat kolečka (naše budoucí makronky).
  7. Naši směs tedy nastříkáme na pečicí papír (pod který si můžeme dát vytvořenou šablonu pro makrónky) a necháme alespoň 45 minut zasychat, aby na povrchu vznikla krustička. Poté pečeme makronky 9 minut v troubě při teplotě 180°C. Je lepší je hlídat, mohou nám popraskat, takže hlídat a hlídat, každá trouba peče jinak.
  8. Poté je sundáme z horkého plechu, aby se přestaly dopékat, i s pečicím papírem.
  9. Až když vychladnou je sloupneme z papíru a naplníme krémem a připlácnem opatrně dvě piškotky k sobě.

Druhý pokus v praxi:


image host image host image host image host image host image host image host image host
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Dájina Dájina | E-mail | Web | 18. července 2013 v 21:37 | Reagovat

jsem nikdy nemela je to dobre?:))vypada to krasne

2 terezka66 terezka66 | Web | 18. července 2013 v 22:50 | Reagovat

Přirovnala bych to k českým laskonkám, myslím ty kokosové, až na to, že tohle je vyrobené z mandlové moučky nebo mandlí, je to sladké a dobré :-)

3 Celene Celene | Web | 19. července 2013 v 18:06 | Reagovat

to nevypadá špatně :-)

4 Kathrin Kathrin | 19. července 2013 v 20:33 | Reagovat

vypadá to chutně dala bych si =)

5 terezka66 terezka66 | Web | 20. července 2013 v 5:40 | Reagovat

Už se to konečně rýsuje :-)

6 markeet123 markeet123 | E-mail | Web | 24. července 2013 v 0:27 | Reagovat

Vypadá to úžasně :-) dala bych si !! Jinak Mooc Tě o něco chci požádat :) Na mém blogu probíhá jeden speciální projekt (vlastně nic extra) a já tě prosím o hlas v anketě - tvůj názor :) Pokud chceš oplatit , tak si napiš - ráda oplatím :-) !! Prosím hlasuj na http://markeet123.blog.cz/1307/nejkrasnejsi-saty-ze-vsech

7 Kačíí Kačíí | Web | 25. července 2013 v 14:13 | Reagovat

Vypadá to nádherně,až se mi sbíhají sliny.Budu muset rychle něco sníst :D

8 Lucy Blondinette Lucy Blondinette | Web | 28. července 2013 v 15:56 | Reagovat

Vypadají úžasně, moc se ti povedly! Taky je budu muset někdy zkusit :)

9 terezka66 terezka66 | Web | 30. července 2013 v 14:52 | Reagovat

Čím víckrát jsem je dělala tím víc už mi nepřijdou tak těžký :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama